18 May, 2009

Per Eklund ger tummen upp för moderklubben

Med en snygg andraplats efter Michael Jernberg markerade Per Eklund sin comeback på Westombanan i Arvika och nu öppnar han även för en återkomst till moderklubben Team Westom.– Det är lite Ola By-stämning i föreningen nu igen.


Den 62-årige långköraren har levt i ”exil” hos Finnskoga MK i några år, men nu är det nytt styre på Westom och drag i verksamheten efter några magra år. Det bekräftades i lördags, vid premiären av nya Rallycross Norden. Flera tusen på läktaren, dramatik och bra flyt.

– Tycker det gick strålande, men vi har också slitit som djur sedan november för att få till det, säger Bengt Karlsson, Team Westoms nye ordförande.Den nye bossen har fått en bra start, med hjälp från många händer och fötter numera.
– I fjol var vi 6-7 personer på våra möten. Nu är vi runt 40. Vi försöker få till en förening där alla ska känna sig delaktiga.
Så som Per Eklund minns att legendariske bilbärgaren Ola By byggde verksamheten. Då lockar det att köra för Team Westom igen. Välkommen är han enligt ordföranden.
– Men jag är inte så påflugen av mig. Han ska känna för det själv, konstaterar Bengt Karlsson lugnt.
Faktiskt var det som att Eklund levde upp av förnyelseinjektionen där hemma. Efter att ha börjat säsongen med placeringar en bra bit från A-finalen i EM-serien var han nu med i segerstriden.
– Under träningen var något fel med fjädringen. Allt gick sönder, till och med instrumentbrädan ramlade ner, men vi plockade delar från gamla bilen, jobbade till långt fram på natten och sedan gick det bättre och bättre.Till A-finalen kom han via seger i B och tog sig nästan fram till täten.
– Jag var uppe vid bakhjulet på Micke ett par gånger, men då slog laddtrycksspärren till, så motorn la av.Jernberg bekräftade den hårda uppvaktningen.
– Per fick till det bra från depåkurvan och uppåt medan jag hade lite problem med väghållningen just där.
Underlaget fick viss kritik, men det var mest en följd av generösa träningsmöjligheter under fredagen. Det var inte heller av den anledningen finalfältet liknade ”tio små negerpojkar”. I första startförsöket la sig Andreas Eriksson på taket. Stallkollegan och rallystjärnan Henning Solberg tog starten från pole position även i andra försöket, men försvann i första böjen.
– Det var visst en växellåda som gick sönder, bara att styra åt sidan, berättar Solberg, som ändå ser fram mot nästa gästspel på rallycrossbanorna, i Trondheim i juni, del två av Rallycross Norden.EM-ledaren Sverre Isachsen tog över , men bakifrån ville Stig-Olof Walfridsson också åt 100 000 i förstapris. Isachsen försvann upp i grässlänten och ”Stecka” ut i depån med svartflagg.
– Inte mycket att säga om. Jag var på honom, så det är bara att acceptera bedömningen. Det var inget illa menat, summerar ”Stecka” som hade bra fart under dagen och nu slutade sexa.
– Det var långt ifrån bra gjort, men han är inte den som brukar hålla på med sånt, konstaterar Isachsen lugnt och nöjd med sista pallplatsen.Överhuvudtaget var det osedvanligt glada miner. Rallycross brukar präglas av heta dueller på banan följt av ännu hetare diskussioner i domartornet. I lördags var det händelserikt men utan bråk.
– Klara direktiv på förarmötet, snabbt och effektivt genomfört. Då behöver det inte bli diskussioner. Ett kjempekoncept, tycker Sverre Isachsen om utmanaren till mästerskapsserierna i Sverige och Norge. Kenneth Hansen saknades bland de allra största, men i övrigt var startfälten av hög klass. Att det sedan stod prischeckar på spel, för ovanlighetens skull, gjorde förstås inte saken sämre. Micke Jernberg la beslag på den största för segern i division 1.
– Men min motortrimmare står nere i depån och väntar, så jag lär knappt få se pengarna, skrattar Jernberg.


FOTO: MORGAN CARLSSON

Per Eklund i Saab nästan flyger förbi Sverre Isachsen, Volvo, i kvalheatet. Efter den läckra andraplatsen öppnar Per Eklund för en comeback i Team Westom.

from http://www.vf.se/

No comments: