12 December, 2007

Eklund vann historisk rallycross

Ett bakhjulslager skar på motorvägen i Holland. I övrigt gick trippen till England som på räls för Per Eklund - som vann helgens historiska rallycrosstävling i centrala London.

"Nåt straff ska en ha!" utropar Per Eklund just som han rullat ombord på färjan i Kiel. För så länge det var tävling gick allt Per Eklunds väg, men sedan var de tvungna att ta landvägen hem.
- Någonstans i Holland började andra bilister blinka åt oss, berättar Per.Han stannade och då gav bakhjulslagret upp till ena hjulet på kärran. Uppe på släpet stod Pers Saab 9-3 Aerosport Sedan som gick som en klocka i London Masters Rallycross. Det tog en stund att fixa släpet innan de kunde ta sig vidare till Kiel, glada över att hinna med onsdagskvällens färja till Göteborg.

I England kom som väntat det hårdaste motståndet från engelsmannen Ollie O'Donovan.
- Men vi vann nästan allt, säger Per glädjestrålande.
- Jag missade honom i ett kvalheat, men det var mitt eget fel för jag var inte riktigt med i starten.Och starten visade sig bli väldigt viktigt.
- Det var regnigt hela tiden och den nygjorda banan blev gropig och lerig. Låg du efter såg du ingenting...

Efter tre omgångar gick de sex bästa i varje klass vidare till en speciell cup som körde i strålkastarsken på lördagskvällen. Per hade förstås en fight med O'Donovan, men det blev svensk seger i denna historiska tävling, utanför mässan London Motorsport Show.På söndagen kördes sedan en fjärde omgången i huvudtävlingen. När det var dags för final räknades samtliga omgångar och det var två favoriter längst fram: Per Eklund och Ollie O'Donovan.
- Jag sa till honom att "vi syns i första sväng", säger Per.

Så blev det. Ingen släppte och det bar iväg in i en snabbsväng utan större gassläpp.
- Vi åkte dörr i dörr, hoppa och flög!Sedan hamnade engelsmannens Peugeot lite för långt ut i bankanten och han drog av, snett in i avbalkningen.
- Sedan var det en lätt resa. Jag kunde åka de sex varven och vinka till publiken, hälsar Per.
Ytterligare en historisk rallycrosseger av Per Eklund - som vann den svenska premiären i grenen 1971. Nu fick han som sagt problem för när de skulle hem med tävlingsbilen på släp.

Artikeln publicerad 2007-12-11 av Annemo Friberg

No comments: