02 November, 2010

Eklund missionerar i USA

From www.nwt.se:

Nu ska rallycross-sporten få en bred lansering i USA.
Per Eklund, 64, är en av missionärerna.
Men han sitter inte bakom Saab-ratten själv den här gången.
Rallycross enligt den europeiska modellen har inte fått fäste på den amerikanska kontinenten.

Per Eklund ingår i gänget som ska ändra på det, men han låter sin unge finländske adept Toomas ”Topi” Heikkinen, 19 ratta bilen.

– Andréas Eriksson har lagt ner ett fint förarbete för att skapa intresse för sporten i USA. Nu kommer vi och även Sverre Isachsen, regerande europamästare, samt några andra EM-förare till den sista deltävlingen i US Rallycross Championship 6-7 november i New Jersey, säger Eklund i ett pressmeddelande.

Det är inte första gången som Eklund drar över Atlanten till Nordamerika och USA för att tävla i bilsport. Han har bland annat två segrar i backtävlingen Pikes Peak i bagageluckan. Det här är dock första gången han är på plats för att tävla med sitt team, utan att själv köra.

Fruktbart samarbete
I våras inledde 64-årige och forne VM-föraren i rally Per Eklund ett samarbete med unge finländaren Toomas Heikkinen. Utan att tidigare ha kört en enda rallycrosstävling innan premiären i våras, lyckades Heikkinen köra hem det finska mästerskapet under Per Eklunds överinseende.

– Redan under sin första rallycrossäsong har ”Topi” visat på en smått otrolig utveckling som förare. I dag har han kapacitet att mäta sig bland de främsta i EM även om han saknar erfarenhet, säger Per Eklund.

I USA ställs han mot kända förare som X-Gamesstjärnan Travis Pastrana, WRC-föraren Ken Block och driftingföraren Tanner Faust.

Nästa år kommer Toomas Heikkinen att tävla i rallycross-EM.

Mikael Adamsson

No comments: