10 November, 2009

Eklund hoppas på Koenigsegg

Per Eklund förbereder sina två bilar för bröderna Solbergs jippotävling i Norge 21 november.Inför nästa säsong hoppas rallycrossnestorn från Arvika på hjälp av Saabköparen Koenigsegg.
– Han är jäkligt intresserad av bilsport i alla fall.

from http://www.nwt.se/


Per Eklund har kört Saab i många år utan särskilt mycket stöd från fabriken.
– Ingen vågar ta något beslut sen konkursen, säger Per.
Nu när Koenigsegg Group är på mycket god väg att köpa det kristyngda svenska märket från General Motors, med hjälp av tre miljarder från utländska finansiärer, ser Eklund nya chanser till uppbackning.
Företagets (Koenigsegg Automotive AB, med säte i Ängelholm) grundare och VD Christian von Koenigsegg är bil- och motorsporttokig. 2005 slog hans Koenigsegg CCR Guinness-världsrekord som den snabbaste serieproducerade bilen efter att ha uppnått 388 kilometer i timmen.
– Christian är mitt hopp. Jag träffade honom i Ängelholm när jag var där med Saab för några år sedan, och då skjutsade jag honom runt, berättar Per Eklund, som passade på att ge bort en videofilm om Pikes Peak-projektet där Per konstruerade en bli som var snabbast uppför den berömda amerikanska backen.
– Det var min dröm och han hade ju också en dröm.
Herrarna har inte träffats efter det mötet, men får Per bestämma sker det så snart Saab-affären är i hamn.
– Jag ska ta kontakt med honom, det måste jag nog om jag ska få hjälp.
Utgången av det mötet blir viktig för satsningen 2010.
Gångna säsongen var en av de tuffaste för den 63-årige värmlänningen som blev 13 totalt i EM och SM-tvåa efter ”Stecka”.
2008 hade han finansierat sin körning genom att hyra ut andrabilen. Men nu sprack den möjligheten när britten George Tracey drabbades av ekonomiska problem och hoppade av mitt i säsongen.
– Det var verkligen sniknivå.
Inte blev det bättre av den våldsamma kraschen i EM-tävlingen i Österrike då Eklund blev påkörd bakifrån och bilen totalskrotad. Till råga på allt elände kvaddades reservbilen i en krasch i Tyskland, men den gick att laga. Det krävde en del pengar och ännu mer arbete.

Division 1 inte i SM
Nästa år siktar Per Eklund i första hand på nordiska serien, Rallycross Norden, som startar på Westombanan i Arvika 22 maj och omfattar ytterligare tre tävlingar.
Nytt är att division 1 inte ingår i SM-serien utan istället omfattar två av deltävlingarna i Rallycross Norden och troligen i Höljes- och Finlands EM-tävlingar, om Svenska bilsportförbundets planer går i lås. Orsaken är att division 1-förarna i allt större utsträckning väljer bort SM.
– Det är bra. I år var det så mycket så det gick nästan inte. Stecka och jag försökte ändå.
Eklunds engagemang i EM beror på ekonomin.
– Höljes kör jag givetvis, men tävlingar som Ungern är så långt borta. Det kostar skjortan. Jag förstår inte varför de är med.

Solbergs motorshow
Närmast väntar dock Solberg Extreme Motorshow som ska köras i takförsedda Telenor Arena, fotbollslaget Stabaeks hemmaplan, på Fornebu utanför Oslo 21 november och direktsändas i norsk tv. Fotbollsplanen ska asfalteras för att kunna ta emot vrålåken i rally och rallycross. Bland deltagarna finns förutom Petter och Henning själva formel 1-världsmästaren Kimi Räikkönen, Marcus Grönholm, Tommi Mäkinen, Mikko Hirvonen och Mattias Ekström.
Per Eklund kör en Saab själv och ska låna ut den andra. Det har varit mycket slit med den som demolerades i Österrike.
– Nu är de bortemot hopsatta, så jag tror vi klarar det, säger Per Eklund.

Bengt Sundler

No comments: